Не само за дами: Шалът – индивидуалност и стил

Шалът или кърпата датира от времето на Нефертити. След това китайските войници са се защитавали с него от студа и вятъра.

image06Римските легиони също с се предпазвали от студа през дългите си походи. Римските традиции се интегрират първо в Румъния, а после и в Хърватия.

През 1650 г. Луи ХІV превръща стилния аксесоар в модна декорация на двора си. ХVІІ век, Петър І добавя атрибута към военната униформа. Изработен от коприна, с цвят на руското знаме и с пискюли, шалът е разграничавал войници от офицери.

През Френската революция големи бели шалове, увити неколкократно около врата се заменят в знак на протест срещу буржоазната несправедливост. През ХVІІ век дамите, за да създадат оптична илюзия за по-голям бюст са го добавяли към тоалета си.

След това на мода идват големите шалове, изработени от вълна и кашмир. Любовницата на Наполеон Жозефин получава такъв шал като подарък от великия пълководец. Скоро дамите започват да го носят като допълнение към разголените си рокли.

През ХІХ век френският денди носи от ярки тънки материи, а по-късно го заменя с вълнени шалове на карета, а дамите допълват официалните си облекла от прозрачни шалове със златни бродерии.

През ХХ век Марчело Мастрояни спомага шалът да се върне на мода, а през ХХІ век шалът той е незаменим аксесоар на световния моден подиум. Ще ви представим няколко по-популярни начина за връзване на шал, а вие също можете да използвате фантазията си.

Единичният възел е един добър и семпъл вариант, подходящ за по-тънките и малки шалове.

Преметнете шала, така че единият му край да е по-дълъг, увийте го около шията и го завържете с другия край. Ако не го затегнете, така че да ви топли, а оставите възела свободно и небрежно, ще създавате впечатление за непреднамерена елегантност.

Двоен възел е подходящ да предпазва от студ в зимните месеци.

Наметнете шала върху раменете си, завийте го неколкократно около врата, а свободния край подпъхнете под връхната си дреха.

Френски възел.

Сгънете шала на две, омотайте го около врата и промушете краищата в образувалата се примка.
Каубойският възел е подходящ и за квадратна кърпа. Той се прави като краищата на шала висят на гърба, отпуснете напред и вържете краищата под брадичката.

Виж повече на: http://kapere.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *