За топ спортисти: Екологичният дом излиза по-евтино от монолитния

Американското Общество за мениджмънт на човешки ресурси са единодушни, че еко жилището е технологичен продукт.

Той улеснява използването на възобновяеми енергийни ресурси, т. е. възползването не е необратимо.

Така се постига двоен ефект – дома се оптимизира от към ресурсна поддръжка и същевременно е построен от естествени материали. Според Американското сдружение това капиталовложение се изчислява и на по-минимална сума.

image06Има опции еко къщата ви да е много по-евтина, а ако нямате излишни спестявания дори може да се окаже единственият ви вариант.

Къщите с дървен скелет лесно се преобразуват – за разлика от монолитните, те лесно се разширяват и препострояват.

Построяването на такава къща е около 50% с по-ниски разходи, в сравнение с традиционното монолитно застрояване.

Този тип архитектура пести около 25% от сумата, на която възлизат довършващите дейности. Ако построяването на конвенционална монолитна сграда понякога отнема години, то тази конструкция отнема около половин месец. При строителните работи не се използват оскъпяващи дейности като товароподемни кранове, имат значително по-дълъг живот и са по-стабилни при аварийни и атмосферни бедствия.

Най-големия и популярен приоритет на дървено-скелетните домове е, че това, което остане в излишък, лесно се използва за други цели.

В тези сгради зимата е удобно и по-топло, а лятото е сенчесто и прохладно.

В монолитните постройки напротив, зимата е нужно използването на много повече електричество или природни ресурси за акумулиране на достатъчна температура, помещенията значително по-бързо изстиват, а през лятото е задушно и горещо.

В строителството, както във всяка дълготрайна инвестиция, е добре да се планират предварително точно разходите. При оптимизиране може ясно да се прогнозира за какво ще бъдат достатъчни предвидените суми. След изработването на стратегически план човекът, който ще строи ще бъде наясно каква ще бъде общата стойност на новия му дом.

Поради изброените причини, в направения анализ на Американското общество, бъдещите новодомци на индивидуалните жилища, се получава, че стойността не еко строителството е пределна, в сравнение с конвенционалното. Тези средства за построяване на нов дом са от два източника – лични спестявания и кредити. Разбира се, част от планираните разходи, могат да отпаднат, ако новия собственик се включи със семейството си в строителството с лични материали, инструменти, транспорт, труд и пр.

Голямото жилище естествено ще струва на строителя повече разпределени финанси, а домът с по-сложна архитектура е по-скъп от този с по-проста форма. Подробно проучените и предвидени детайли са удобни и красиви, но не и ергономични.

Те отнемат повече време за реализиране, дори и за тяхното вложение да са налице пари.

Ако такива елементи са свързани с голям обем ръчна работа, тяхната парична стойност осезаемо се покачва. Най-голямо отражение оказват подбора на строителни материали и оборудване. Модерните, търсени поради естетическата си особеност, материали са често пъти до няколко пъти по-скъпо струващи от техните по-простички аналози.

А и по-евтиното, както всеки знае, не винаги излиза по-изгодно, защото е по-некачествено и изисква повече ремонтна и поддържаща работа в последствие.

Капиталовложенията се покачват и от особеностите на строителната площадка, мястото и в инфраструктурата. При неблагоприятно геоложко описание може да нарасне осезаемо цената на застрояване. Може да обобщим, че в строителството няма малки суми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *